0-800-759-750
Ми на зв'язку с 7:00 до 24:00
office@elit-web.ua

ChatGPT vs Bing: що краще та який чат-бот вибрати вам?

07 квітня 2023
1357
0
Поділіться
Зміст

    Подобається нам із вами це чи ні, але чат-боти на основі штучного інтелекту все активніше проникають в наше повсякденне життя. І в диджитал-середу зокрема. Якщо ви не були в інформаційному вакуумі останні кілька місяців, то назва ChatGPT вам точно знайома. Особливо після того, як чат-бот офіційно запрацював в Україні.

    Але, як то кажуть, не ChatGPT єдиним…

    Якщо говорити про головних конкурентів чат-бота від компанії Open AI, то тут відразу ж спливає Bing, який, по суті, теж використовує велику мовну модель GPT, але робить це трохи інакше. Плюс варто згадати Google Bard — чат-бот від корпорації Google, який поки що знаходиться на етапі тестування та на момент написання статті недоступний для українських користувачів. І це ми ще не беремо до уваги інші сервіси й пошукові системи, що використовують штучний інтелект, — You.com, Claude+, NeevaAI та безліч інших.

    Ми вирішили порівняти два найбільші гравці в цій ніші — ChatGPT та Bing. Розглянемо переваги й недоліки кожного з чат-ботів, їхні відповіді на деякі ідентичні промпти (запити) та спробуємо визначити, що все-таки сьогодні краще.

    Bing кращий за ChatGPT?

    Спочатку сконцентруємося на «технічних» особливостях цих сервісів. Спойлер: Bing дійсно виграє в багатьох аспектах.

    • Bing використовує новітню модель GPT-4

    Тривалий час Microsoft відкрито про це не говорила, але результати багатьох тестів та інсайдери підтверджували, що в Bing використовується найбільш актуальна наразі версія GPT-4. Зараз про це вже відкрито говорить і сам чат-бот, якщо ви запитаєте (раніше він ігнорував це запитання й припиняв бесіду, а тепер його відповіді «варіюються» — іноді він говорить про четверту версію, іноді — про третю). Водночас ChatGPT усе ще використовує модель GPT-3.5 (зокрема, через API). Четверта версія доступна тільки підписникам ChatGPT Plus вартістю $20 на місяць.

     

    • Bing надає не просто відповіді на ваші запити, а й посилання, звідки бере інформацію

    Це, до речі, вкрай важливий нюанс. ChatGPT не посилається на жодні ресурси, і ви, відповідно, не знаєте, звідки взята та чи інша інформація та наскільки вона вірогідна. Коли ви вводите запит у Bing, він дає відповідь і надає відповідні посилання, на які ви можете клікнути, щоб відразу перейти.

     

    По-перше, це реально зручно в багатьох випадках. По-друге, вам легше провести фактчекінг і перевірити надану інформацію самостійно. Та й взагалі Bing, за відчуттями, дезінформує користувача набагато рідше, ніж ChatGPT.

    • Bing оперує не тільки даними у своїй базі, а й інформацією з пошуку

    Тут важливо уточнити, що «знання» обох платформ обмежені періодом до осені 2021 року. Однак Bing, на відміну від ChatGPT, використовує й дані з пошуку. А тому він здатний надати більш актуальну інформацію. Для ChatGPT, наприклад, найновішим iPhone є тринадцята модель, а для Bing — iPhone 14. Порівняйте самі:

     

     

    Крім того, Bing з недавнього часу вміє знаходити картинки та відео, що теж може виявитися вельми корисним.

    • Bing самостійно пропонує вам уточнювальні запитання

    Для кожної відповіді чат-бот пропонує варіанти запитань-уточнень. Достатньо клікнути на одне з них, і Bing продовжить діалог. Звичайно, далеко не завжди ці уточнення релевантні тому, що ви хочете дізнатися, але іноді вони виявляються вельми корисними й економлять трохи часу.

     

    Наприклад, ми запитаємо, де можна купити iPhone 14. Bing не тільки назвав декілька великих торгових мереж, а також надав посилання й навіть вказав орієнтовну ціну.

     

    А ось до ChatGPT з подібними запитаннями можна взагалі не звертатися:

     

    • Bing надає гнучкі інструменти для створення різних видів контенту у браузері Edge

    Чат-бот тісно інтегрований у фірмовий браузер Microsoft Edge і доступний прямо на бічній панелі. Але що ще цікавіше — тут ви можете зручніше створювати різні види контенту: вибрати формат (абзац, лист, запис у блозі, ідеї), вказати довжину та тон тексту. Досить корисна функція, рекомендуємо спробувати.

     

    Технічно все це можна зробити й у ChatGPT, але вам доведеться дати чат-боту більше вступної інформації та пояснити, що саме ви від нього хочете. У Bing процес відбувається простіше та швидше. При цьому у його вебверсії таких налаштувань немає — враховуйте цей момент. Вам доступний тільки вибір стилю розмови: творчий, збалансований або строгий.

    • Bing вміє генерувати зображення на основі ваших промптів

    Якщо ви перейдете у творчий режим і попросите Bing щось намалювати, він зробить це, використовуючи платформу DALL-E. Так, якість і натуральність зображень у цьому випадку не дотягують до Midjourney. Але пам'ятаймо, що Bing безплатний. Щобільше, він уже розуміє запити українською мовою. Насправді він просто перекладає ваш запит англійською мовою, але це все одно зручно.

     

    • Bing загалом працює швидше та стабільніше

    Це факт. Чат-бот від Microsoft об'єктивно генерує відповіді швидше та більш стабільний, ніж ChatGPT. Особливо різниця у швидкості відчувається у разі використання української мови. Англійською обидва чат-боти зазвичай працюють швидко. Ну а збої та відсутність доступу до ChatGPT через перевантаженість — явище звичне.

    • Чат-бот від Microsoft доступний у мобільному застосунку Bing для iOS та Android

    У ChatGPT мобільного застосунку все ще немає, що створює певні незручності. Однак нещодавно в мережу витекла інформація, що компанія OpenAI шукає iOS-розробників. А це означає, що вже в осяжному майбутньому ми можемо побачити додаток для iOS-пристроїв. А там і Android-версія не за горами.

    У багатьох аспектах ChatGPT все ще виграє

    Після всього перерахованого може здатися, що можна викинути ChatGPT на звалище історії та користуватися тільки чат-ботом Bing. Однак насправді є кілька важливих нюансів, через які так чинити не варто. Принаймні поки що.

    • ChatGPT доступний із будь-якого браузера, а також через API

    Не має значення, який веббраузер ви використовуєте, — ChatGPT буде працювати. Водночас чат Bing офіційно доступний тільки в Microsoft Edge. Якщо ви спробуєте запустити його в іншому браузері, то отримаєте пропозицію завантажити Edge. І річ тут не у якихось технічних особливостях, а у звичайному маркетингу. Microsoft таким способом намагається залучити нових користувачів у свій браузер. Але є досить прості способи зробити чат Bing доступним у будь-якому браузері на основі Chromium і навіть у Firefox.

     

    • У ChatGPT у вас немає обмежень щодо кількості повідомлень у межах одного діалогу

    Ви відкриваєте нове діалогове вікно й можете взаємодіяти з ChatGPT скільки завгодно. Чат-бот буде запам'ятовувати контекст вашої бесіди та формулювати свої відповіді, враховуючи його. Тут теж є деякі обмеження, але не настільки суттєві. А ось у Bing на момент написання статті в межах одного діалогу доступні лише 20 запитів. Якщо ви використаєте їх усі, чат-бот просто припинить роботу та запропонує розпочати новий діалог. Раніше кількість була обмежена 15 запитами, а ще раніше — усього шістьма. Швидше за все, ліміти в майбутньому збільшаться, але все ж це доставляє деякі незручності.

    • Bing не зберігає історію ваших діалогів

    У ChatGPT всі ваші діалоги зберігаються на панелі ліворуч. У будь-який момент можна повернутися до якоїсь із бесід і продовжити розмову. Контекст кожної розмови чат-бот, звичайно, теж запам'ятовує. У Bing же у вас є одне діалогове вікно, у якому комунікація з чат-ботом відбувається «тут і зараз». Закрили вкладку або почали нову тему — все! Повернутися до попереднього діалогу вже не вийде.

     

    • Чат-бот Bing не має загальнодоступного API

    Тобто ви не можете скопіювати ключ API та додати його до програми або вебслужби. А ось у ChatGPT загальнодоступний API є, і він активно використовується. Завдяки цьому вже зараз можна інтегрувати чат-бот, наприклад, у Google Документи, у застосунок Raycast для MacOS, у Todoist або навіть створити Telegram-бот на його основі. Варіантів просто маса!

    • У Bing уже почала з'являтися реклама

    Насправді це було лише питанням часу. Реклама — одне з головних джерел доходів пошукових систем. І деякі користувачі в мережі вже повідомляють, що у відповідях Bing бачать посилання з позначкою Ad (реклама). Особисто нам так і не вдалося «змусити» чат-бот показати рекламу, але це, знову ж таки, питання часу. Ймовірно, в Україні рекламна платформа ще не запрацювала.

     

    Перейдемо до порівнянь!

    Постараємося не перевантажувати вас зайвою інформацією та десятками скриншотів, а зробимо декілька порівнянь, які дають відчути найбільшу різницю між відповідями Bing і ChatGPT.

    І для початку попросимо чат-боти написати про SEO для людей, що не розбираються в питанні. Відповіді порівняйте самі:

     

     

    Загалом відповіді досить схожі, але Bing трохи краще структурував текст, що робить його дещо зручнішим для читання та сприйняття.

    Але далі цікавіше. Продовжуючи ці ж діалоги, ми запитали, де можна замовити SEO-просування. І ось тут уже різниця більш істотна:

     

     

    Bing порекомендував нам конкретні компанії, до яких можна звернутися, щоб замовити SEO-просування. Та ще й надав посилання. ChatGPT же обмежився загальною інформацією й назвав кілька фріланс-бірж. Ми вирішили уточнити запитання та попросили порекомендувати нам декілька українських компаній, які займаються SEO-просуванням.

     

    Знаєте, в чому іронія? Друга та третя компанії взагалі не українські й ніколи в Україні не працювали…

    Можемо вибрати зовсім іншу тему. Наприклад, попросити чат-боти назвати кілька кав'ярень у місті Полтава. Результати такі:

     

     

    Знаєте, в чому різниця відповідей? У тому, що Bing назвав усі кав'ярні в Полтаві, що реально існують (тільки «Місцева кав'ярня» закрилася відносно недавно). ChatGPT же буквально вигадав кав'ярні — жодної з перерахованих у місті немає та ніколи не було.

    Ну і наостанок дамо обом чат-ботам більш творче завдання — написати твір на тему «Чорнобильська аварія та як вона вплинула на наше життя».

     

     

    Можливо, думка буде трохи суб'єктивною, але Bing все ж краще оперує фактами. Він розділив наслідки аварії на кілька категорій і логічно підвів до того, що катастрофа стала не тільки техногенною, а й соціальною. І, знову ж таки, він надав посилання на джерела інформації, за що йому ще один плюс.

    Так що ж вибрати?

    Спираючись на результати нашого невеликого дослідження, ми б рекомендували саме Bing. І це, звичайно, не реклама. Так, у нього ще багато недоліків, а для комплексного обговорення певної теми та занурення в неї він в принципі не підходить через обмеження за кількістю запитів. Але за іншими параметрами він дійсно перевершує ChatGPT в поточному його стані.

    Але тут важливо враховувати, що чат Bing — це скоріше доповнення до однойменної пошукової системи. І він орієнтований більшою мірою саме на пошук інформації, а не на генерацію текстів, формування нових ідей тощо, з чим ChatGPT справляється на відмінно.

    Також давайте будемо чесними: обидві системи нерідко помиляються, іноді оперують помилковими фактами та застарілою інформацією. У Bing ситуація трохи краще, але до ідеалу все ще далеко. Як далеко й до того моменту, коли чат-боти зможуть повністю замінити класичні пошукові системи. Та й чи зможуть?

    І ще дещо про безпеку!

    У березні 2023 року в ChatGPT стався досить великий збій у роботі. Чат-бот деякий час був недоступний повністю. Пізніше його роботу відновили, але ще якийсь час у користувачів не було доступу до історії діалогів. А коли робота нарешті була повністю відновлена, на Reddit стали з'являтися повідомлення, що в деяких людей в історії з'явилися діалоги, яких ті ніколи не вели:

     

    Якось історія бесід перемішалася в різних акаунтах. А це дуже серйозна діра в безпеці, яку представники OpenAI поки що ніяк не прокоментували. Хай там як, рекомендуємо не ділитися з чат-ботами жодною конфіденційною інформацією, тому що не можна передбачити, де вона може потім опинитися. І це однаково стосується як ChatGPT, так і Bing.

     

    У Вас залишились запитання?
    Наші експерти готові відповісти на них.
    Залишіть ваші контактні дані.
    Будемо раді обговорити ваш проект!
    Отримати консультацію
    Наш менеджер зв'яжеться з Вами найближчим часом