0-800-759-750
Ми на зв'язку с 7:00 до 24:00
office@elit-web.ua

Інтернет-магазин на SaaS-платформі: переваги та можливості хмарних CMS

20 лютого 2023
916
0
Поділіться
Зміст

    Як вибір SaaS-платформи для створення інтернет-магазину може врятувати бізнес, та в чому переваги такого вибору порівняно з магазинами на класичній CMS – читайте у нашому матеріалі.

    Матеріал підготовано нашими партнерами Shop-Express

    Алла Петриченко, співзасновниця Shop-Express

    Що таке SaaS-сервіс

    Створити інтернет-магазин можна декількома способами:

    1)  розробити унікальну систему CMS, виключно під ваші потреби. Це найбільш складний і дорогий шлях, він потребує багато часу і багато комунікацій з розробниками. Такий підхід виправданий для магазинів з нестандартною функціональністю, або для майданчиків з відвідуваністю в сотні тисяч щомісяця;

    2)  використати готові CMS, платні чи безкоштовні, налаштовуючи їх відповідно до своїх потреб та доповнюючи додатковими модулями. Цей шлях здається більш бюджетним, особливо, коли брати безкоштовну платформу – але насправді, вам також доведеться викласти чималу суму за розробку, налаштування та підтримку такого магазину;

    3)   і третій спосіб – побудувати свій інтернет-магазин на SaaS-сервісі. Останнім часом цей підхід набуває все більшої популярності, що є це цілком закономірним, адже він надає власникам інтернет-магазинів багато переваг.

    Назва SaaS – це скорочення англійської фрази software as a service, програма як послуга. SaaS-сервіс – це хмарне рішення, і в цьому його основна відмінність від звичайних CMS.  Використовуючи такий сервіс, ви можете створити свій інтернет-магазин і працювати із ним онлайн, без встановлення на сервер, комп'ютер або мобільний пристрій.

    Основні переваги SaaS для створення інтернет-магазинів:

    • комплексність послуги по запуску, підтримці та оновленню вашого магазину,
    • наперед зрозуміла точна вартість створення та використання сайту,
    • зручний вибір дизайну,
    • широкі маркетингові можливості,
    • цілісність системи та узгодженість усіх її модулів,
    • високий рівень безпеки,
    • можливість безкоштовного тестування платформи,
    • постійна технічна підтримка від розробника,
    • швидкий запуск.

    Розглянемо детальніше кожну з цих особливостей.

    Переваги, що виділяють SaaS-сервіс

    1.Ви отримуєте не просто платформу для створення інтернет-магазину, а й всі необхідні послуги для його функціонування.

    Це означає, що протягом всього часу користування сервісом, ви можете не піклуватися питаннями хостинга, технічної підтримки, оновленням функціональних модулів. Вам не потрібно буде встановлювати програмне забезпечення, слідкувати за оплатою ліцензій, виправляти помилки в роботі тощо. Всі ці питання закриває команда розробників платформи: вони забезпечують працездатність вашого інтернет-магазину, регулярне оновлення та доопрацювання програмного забезпечення. А ви просто берете в оренду можливості сервісу на потрібний вам час, оплачуючи вибраний тарифний план. При цьому, ви не витрачаєте власні серверні потужності чи простір в хмарних середовищах для забезпечення роботи інтернет-магазину – все зберігається на хмарних ресурсах розробника. Втім, за потребою, ви можете додати до базових функцій платформи й інші, якщо це необхідно для вашого магазину.

    2.Ви одразу розумієте вартість інтернет-магазину та перелік доступних функцій

    На відміну від розробки магазину на CMS, де оцінці роботи передує тривалий етап брифування, узгодження функцій, обговорення дизайну та ще великої кількості важливих складових, обираючи SaaS-платформу, ви отримуєте заздалегідь прописаний набір функціональних можливостей, а точніше, декілька наборів на вибір. Все, що потрібно – обрати оптимальний для вас. Так, в Shop-Express користувачам доступні одразу п’ять тарифних планів: від базового набору функцій до спеціального рішення для продажів В2В, а також тарифу Brand з преміальними можливостями. Якщо поглянути на перелік опцій, доступних при створенні інтернет-магазину на цьому сервісі, стає очевидним: за своїми можливостями SaaS-платформи не поступаються звичним CMS, а подекуди й перевершують їх.

    Що дешевше: магазин на SaaS-платформі чи на звичайній CMS?

     

    CMS із відкритим кодом (безкоштовні)

    SaaS-сервіс (на прикладі Shop-Express)

    Користування самою платформою

    Безкоштовне

    В межах обраного тарифного плану

    Хостинг

    Оплачується додатково

    Входить у вартість

    Послуги веб-розробника з доопрацювання та оновлення сайту

    Оплачується додатково

    Входить у вартість

    Додаткові модулі (плагіни мультимовності, модулі для різноманітних інтеграцій тощо)

    Можуть бути як платними, так і безплатними

    Входять у різні тарифні плани (обирайте оптимальний)

    SSL-сертифікат для сайту

    Може бути як платним, так і безплатним

    Входить у вартість

    Інтеграції зі сторонніми сервісами

    Можуть бути як платними, так і безплатними

    Входить у вартість

    Як бачимо, навіть при побудові інтернет-магазину на безкоштовних CMS, власнику доведеться нести значні витрати на його доопрацювання до потрібної функціональності та підтримку роботи. Причому рівень цих витрат не завжди можна прорахувати наперед, на відміну від магазинів на SaaS-платформі.

    3.Ви витрачаєте менше часу на дизайн

    Різні SaaS-платформи по-різному вирішують питання дизайну, але здебільшого все дуже просто і зручно. Так, наприклад, при створенні інтернет-магазину на Shop-Express ви можете:

    • обрати одну з готових тем і самостійно адаптувати її під себе;
    • скористатися послугою експрес-дизайну (входить в деякі тарифні плани при підключенні на рік) – коли на основі базової теми спеціаліст-дизайнер створить оформлення для вашого інтернет-магазину у вашому фірмовому стилі;
    • замовити індивідуальний дизайн, повністю унікальний і  створений виключно під ваші потреби та побажання (доступно у преміальному тарифі Brand).

    В усіх цих варіантах ви отримуєте сучасний, стильний дизайн, не витрачаючи довгі тижні на його обговорення і затвердження. 

    Зауважимо: якщо вам потрібен магазин із нестандартним функціоналом  – платформа SaaS не підійде для таких задач, адже вона складається з базових модулів, а унікальні рішення потребують окремої програмної роботи. Але, як показує досвід, надскладний функціонал не суттєво впливає на обсяг продажів.  Клієнту важливіше, щоб інтернет-магазин мав зрозумілий логічний інтерфейс, зручні фільтри, чітку структуру, повну інформацію про товари та продавця – а все це можна реалізувати за допомогою SaaS-сервісів.

    4.Вам буде легко рекламувати свій магазин

    SaaS-сервіс надає власникам інтернет-магазинів широкі маркетингові можливості: ви зможете просувати магазини у пошукових системах та налаштовувати рекламні кампанії з трафіком на сайт, запускати товарну рекламу та підключати Google Ads. А платформа Shop-Express пропонує також готові інструменти для SEO.

     

    5.Ви отримуєте цілісну систему

    У той час як над звичайними CMS можуть працювати тисячі людей по всьому світу, SaaS сервіси створені єдиною командою розробників. Зазвичай, платформа має велику кількість модулів та плагінів, вже інтегрованих та налаштованих. Весь функціонал, необхідний для старту роботи вашого інтернет-магазину, вже наявний, і  ви можете не перейматися  ризиками конфлікту модулів – усі функції працюватимуть узгоджено.

    6.Інтернет-магазин на SaaS-платформі має вищий рівень безпеки

    При роботі магазину на CMS з відкритим кодом безпекові ризики більш відчутні: власник сайту повинен регулярно оновлювати CMS та встановлювати додаткові плагіни, щоб убезпечити роботу магазину та гарантувати збереження даних. Але на практиці такі оновлення часто ігноруються, а додаткові інструменти потребують коштів та грамотного налаштування, тож вони також не завжди присутні. Все це накопичує вразливості для системи безпеки інтернет-магазину.

    Натомість, використання SaaS-сервісів усуває обидва фактори ризику. Оновлення регулярно та централізовано впроваджує команда розробників, а модулі не потрібно докуповувати та налаштовувати.

    7.Ви маєте час на перевірку можливостей платформи

    Щоб повною мірою відчути всі переваги SaaS-сервісів для інтернет-магазинів, треба попрацювати з ними деякий час, побачити функціональність у різних ситуаціях, протестувати зручність роботи з замовленнями і т.д. Для вашої впевненості у правильності обраного формату більшість SaaS-платформ пропонують безкоштовний тестовий період. Так, на Shop-Express ви можете безкоштовно працювати зі своїм інтернет-магазином протягом семи днів. Цього часу достатньо, щоб перевірити можливості платформи та оцінити їх зручність.

    8.Ваш магазин отримує постійну технічну підтримку: і на рівні платформи, і на рівні використання клієнтами

    SaaS-сервіси надають користувачам своїх платформ всебічну технічну підтримку, що включає систематичне оновлення хмарної CMS, усунення виявлених вразливостей та інші роботи. Крім того, сам формат SaaS є простішим для користувача в технічному плані. Наприклад, такий функціонал, як підключення платіжних систем, створення промокодів чи сервіси розстрочки вже вбудовані у платформу, тоді як магазини на класичній CMS потребують додаткової інсталяції та налаштування цих модулів, що тягне за собою часові та фінансові витрати. Крім того, у магазині на відкритій CMS можуть виникати проблеми на рівні хостингу, самої CMS або плагінів, які конфліктують чи неправильно налаштовані. І ці проблеми вам доведеться вирішувати самостійно.

    9.Запуск інтернет-магазину відбувається швидко і просто – це може стати вашою конкурентною перевагою

    За рахунок того, що ви отримуєте готові рішення, які залишається тільки адаптувати під ваші потреби, створення інтернет-магазину на SaaS-сервісі займає набагато менше часу, ніж на інших платформах. Широкий перелік маркетингових можливостей дозволяє одразу включатися в роботу і виконувати свою основну функцію: продавати.

    Кейс

    Кейсом з власної практики поділилась Алла Петриченко, співзасновниця Shop-Express:

    На нашу платформу в листопаді 2022 року звернувся український бренд, що продає ялинкові прикраси та вироби ручної роботи. Оскільки до різдвяних свят залишалося зовсім мало часу, а іграшки вже були виготовлені, постала задача якомога раніше розпочати їх продаж по Україні та за кордон. Перш ніж обрати формат інтернет-магазина, виробник намагався вести продаж у своєму Telegram-каналі та через Instagram. Але приймати замовлення в них було незручно: менеджери не розуміли, де фіксувати заявки від клієнтів, як позначати домовленості, узгоджувати зміну ціни – в результаті частина замовлень просто втрачалася.

    Створення інтернет-магазину вирішувало ці проблеми: менеджери отримували можливість бачити всі збережені замовлення та їх статус всередині системи керування сайтом, і таким чином могли оперативно та зручно обробляти заявки від покупців.

    SaaS-сервіс дозволив створити інтернет-магазин максимально швидко: запуск проекту на Shop-Express зайняв всього тиждень. Зокрема, оскільки замовник оплатив річний пакет, йому протягом кількох днів був розроблений дизайн у фірмовому стилі. Для магазину одразу була запущена Google-реклама по Україні та на міжнародний ринок. В результаті, команда нашого клієнта успішно продала всі ті іграшки, які були вироблені до Нового року.

    Зараз інтернет-магазин продовжує працювати: вони масштабуються, роблять SEO-просування, продовжують рекламуватись, але новорічний асортимент змінюють на фолк-вироби ручної роботи від українських майстрів.

    Для цієї компанії швидкий запуск інтернет-магазину став рятівним, адже це був новий бізнес, якому для успішного старту не вистачало саме гарного інструменту для продажу в інтернеті. І наша SaaS-платформа дала їм саме те, що потрібно.

    Підсумки

    Інтернет-магазини на SaaS-сервісах – ефективний інструмент для продавців, що дозволяє заощаджувати ресурси бізнесу за рахунок централізованої підтримки, готового набору інтеграцій та регулярних оновлень, забезпечує конкурентну перевагу завдяки швидкому запуску та можливості рекламного просування. Для магазинів, яким не потрібна індивідуальна функціональність та дизайн, таке рішення буде більш зручним, легше керованим та надійнішим у роботі, ніж сайти, побудовані на класичних відкритих CMS.

     Алла Петриченко, співзасновниця Shop-Express

     

    У Вас залишились запитання?
    Наші експерти готові відповісти на них.
    Залишіть ваші контактні дані.
    Будемо раді обговорити ваш проект!
    Отримати консультацію
    Наш менеджер зв'яжеться з Вами найближчим часом