Поділіться
Зміст

    1С-Бітрікс вважається однією з найпопулярніших систем керування. На ній успішно створюють сайти комерційної чи інформаційної спрямованості, багатосторінкові та невеликі проєкти. Але треба розуміти, що пошукова оптимізація на Бітрікс має низку особливостей. Це обов'язково доведеться враховувати, щоб вийти у топ видачі та стабільно отримувати високоякісний трафік.

    Тема нашої сьогоднішньої статті – просування сайту на Бітрікс. Дізнаємося про плюси та мінуси оптимізації на цій CMS, про особливості виконання робіт.

    Погнали.

    seo-оптимізація на бітрікс

    Переваги SEO-оптимізації сайту на Бітрікс

    У версії 14.0 з'явився SEO-модуль, який значно спростив проведення робіт із пошукової розкрутки. Якщо до цього доводилося «допилювати» значні моменти, тепер оптимізаторам стало простіше та швидше оптимізувати сайти.

    Плюсів у CMS Бітрікс багато:

    • «довгожитель» свого сегмента на ринку електронної комерції, що робить його впізнаваним у багатьох фахівців — студій та фрілансерів;
    • наявність безкоштовної клієнтської підтримки;
    • випробуваний роками функціонал із можливістю кастомізації форм та блоків під себе;
    • розгорнута інтеграція з 1С.

    По суті, за прийнятну ціну можна отримати перевірену систему управління з доступною підтримкою. Крім того, знайти спеціаліста з досвідом СЕО просування сайту на цій платформі буде нескладно.

    Недоліки та труднощі просування сайту на Бітріксі

    Багато хто не дуже доброзичливо налаштований у бік системи управління. Справа в тому, що SEO-оптимізація сайту на Бітрікс ускладнюється через ряд мінусів цієї CMS:

    1. Підвищена ресурсомісткість. Тонкості архітектури, багатофункціональність Бітрікса – все це відбивається на обчислювальних потужностях, які необхідні для стабільної та коректної роботи вебсайту. Якщо мова про багатосторінник з тисячами відвідувачів на добу, потрібно заздалегідь купувати потужний хостинг.
    2. Платні компоненти Це більшість додаткових. Тобто, крім ліцензії, доведеться купити деякі інші компоненти. Спостерігаються також складнощі з інтеграцією зі сторонніми інструментами. Це все здійснюється за допомогою внутрішнього маркетплейсу, тому будьте готові до додаткових витрат.
    3. Мало професіоналів, які вміють працювати із SEO Bitrix. Знайти фахівця вдасться, але вартість його послуг може бути занадто високою. Звичайно, якщо порівнювати з програмістами, які працюють з іншими CMS.
    4. Періодичні проблеми із оновленнями. Хто користується системою, неодноразово помічав збої в роботі вебсайтів. Наприклад, деякі сторінки можуть не відображатися.

    про складності сео на бітрікс

    Однак CMS залишається однією з найпопулярніших, багато хто розробляє сайти на ній. Отже, SEO-оптимізація на Бітрікс є затребуваною послугою. Якщо немає можливості та умінь самостійно просувати вебресурс, можна знайти хороших фахівців. Але будьте готові до того, що процес розкручування непростий. Докладніше про всі етапи ми поговоримо далі.

    Читайте також

    Просування сайту на Drupal

    Базові інструменти для SEO просування на 1С Бітрікс

    Система відкриває власникам вебсайтів безліч можливостей для оптимізації. Усі модулі є у вбудованому магазині. Ознайомимося коротко з основними з них:

    • вкладка з СЕО-тегами — у цьому розділі представлені метаописи сторінок. Можна шукати дублі заголовків, які неправильно відображаються, не зовсім релевантні змісту;
    • система керування вебсторінками — зручно, щоб оптимізувати метатеги та частково контент на сторінці. Можна вибирати потрібний урл, прописувати тайтли та опис;
    • статистика — модуль призначений для оптимізації контентного наповнення та розподілу ключових сторінок. Комфортно працювати із семантичним ядром.

    Як тільки ви встановлюєте систему керування, всі ці можливості стають доступними. Тобто можна виконувати SEO просування Bitrix ще на стадії створення вебресурсу.

    Провести аналіз сайту на Bitrix

    Адреса сайту

    Додаткові налаштування для просування Бітрікс сайту

    Користувачам системи керування доступні також додаткові опції. Наприклад, якщо ви створили інтернет-магазин, вдасться інтегрувати його з платіжними системами та іншими сервісами.

    Це ще не все. Є й інші корисні налаштування для розкручування на Бітрікс:

    1. Шаблони для автогенерації описів. Уявіть, як вручну заповнювати тисячі товарних карток... Якщо виконується просування сайту на Bitrix, є можливість налаштувати автоматичне внесення описів. Ви робите шаблон — і все буде генеруватися самостійно. Заощаджуються час та гроші на послугах копірайтерів. Але не забувайте робити шаблони з урахуванням рекомендацій щодо оптимізації.
    2. Зручне налаштування robots.txt. Це системний файл для відкривання та закривання вебсторінок від індексації. Він прямо впливає на те, який контент ранжуватиметься в пошуковій видачі.
    3. Робота з карткою вебресурсу. Sitemap.xml допомагає пошуковим машинам швидше зорієнтуватися на сторінках. Тобто прискорює одержання результатів від просування. Мапа сайту налаштовується через адміністративну панель. Задавайте тут ті основні сторінки, які потрібно проіндексувати якнайшвидше.
    4. Оптимізація урлів. Робити людинозрозумілі адреси важливо, щоб людям було легше скористатися сайтом. На Бітріксі є зручна оптимізація урлів через панель адміну.
    5. Інтеграція з інструментами для вебфахівців. Ви можете легко підключатися до консолі від Гугл, вивчати відомості звідти безпосередньо в адмінпанелі системи управління. Якщо часто доводиться оцінювати підсумки робіт з оптимізації, це буде дуже зручно.

    Загалом можливостей дуже багато. Можна налаштовувати мікророзмітку, вивчати кількість ключових сторінок та ін.

    SEO просування сайту на Bitrix

    Тепер перейдемо до практичної частини. Розглянемо, як здійснюється просування Bitrix-сайту зі скріншотами із системи.

    Метатеги

    Вони дуже важливі у розкручуванні, оскільки показують користувачам у видачі релевантну інформацію, тобто те, що вони шукають. У Бітрікс приділили особливу увагу метатегам. Можна робити шаблони у різних групах сторінок. Ви можете використовувати змінні для автоматизації процесу. Це стане в нагоді власникам онлайн-магазинів з купою однотипних сторінок.

    Метатеги

    Створення та налаштування файлу robots.txt

    Без нього розкрутка ресурсу не буде результативною. Просто в системі керування увійдіть до розділу «Управління robots.txt». Дозволяйте або вимикайте сканування сторінок ботами, задавайте інтервали між запитами на індексацію та ін.

    Створення та налаштування файлу robots.txt

    Рекомендація: закривайте від перевірки системні папки, переліки порівняння, службові сторінки тощо.

    Створення та налаштування sitemap.xml

    Як уже згадувалося, у системі управління Бітрікс карта генерується автоматично. Оптимізатору потрібно перейти до блоку налаштувань, який розташований на шляху «Маркетинг» — «Пошукова оптимізація». Там необхідно зняти галочки лише зі сторінок, які планується відправити на індексацію. Все інше система зробить за вас.

    Створення та налаштування sitemap.xml

    У майбутньому картка оновлюється автоматично. При цьому не рекомендується вручну вносити будь-які зміни!

    Зрозумілий ЧПУ-URL

    Унікальність і зрозумілість — важливі якості хорошої урл-адреси. Більше того, він повинен одразу показувати користувачам зміст сторінки. Тому експерти радять застосовувати ключі у генерації урлів.

    У SEO-Бітрікс робота з URL відбувається автоматично. При цьому є низка корисних опцій: перевірка адрес на унікальність, транслітерація, налаштування макросів і т. д.

    Активуйте можливості ЧПУ у стандартному СЕО-модулі.

    Оптимізація розміру зображень

    Модулем в системі керування передбачені зручні налаштування та автозаповнення зображень за допомогою тих самих шаблонів. Тобто не потрібно працювати з Alt-описами та тайтлами вручну.

    Оптимізація розміру зображень

    До речі, навіщо оптимізувати зображення, коли відбувається просування сайтів на Бітрікс? Пошуковики мають розділ з результатами видачі «Картинки». Для влучення туди потрібно правильно налаштовувати метатеги. Але не забувайте і про інший важливий момент – розміри. Потрібно стискати зображення, оскільки через «важкі» картинки швидкість завантаження падає. А це значний чинник ранжування сайту ботами.

    На замітку. У Бітріксі передбачена підтримка прогресивних форматів картинок, наприклад, WEBP. Якщо вам важливо захистити авторські права, є автоматичне накладення водяного знака.

    Хлібні крихти

    Цей ланцюжок показує маршрут до поточної вебсторінки. Навіщо потрібні хлібні крихти? З ними ви:

    • показуєте відвідувачеві його місцезнаходження на сайті;
    • полегшує користувачеві переміщення ресурсом;
    • вдосконалюєте досвід користувача;
    • допомагаєте пошуковим роботам (особливо Гуглу) створювати навігаційні ланцюжки в сніпетах.

    Добре те, що в системі керування багато налаштувань хлібних крихт. Наприклад, можна вимкнути відображення на потрібних сторінках чи категоріях. Але важливо, щоб було правильно налаштовано мікророзмітку.

    Підключення до кабінетів вебмайстрів

    Можна підключатися до панелей обох пошукових систем. Тоді ви матимете доступ до інформації з SEO безпосередньо в адмінпанелі, не переходячи в сторонні сервіси.

    Підключення до кабінетів веб-майстрів Google та Яндекс

    Налаштування редиректу

    Пошукова оптимізація на Бітрікс обов'язково передбачає роботу з редиректами, щоб усунути дублі — часту проблему технічної частини сайтів. Налаштовується стандартно. Є лише один нюанс: у системі використовується оригінальний обробник URL urlrewrite.php. Ви можете підключати його за допомогою .htaccess і потім налаштувати людинозрозумілі урли.

    Врахуйте! Налаштування переадресації потрібно виконати до підключення обробника.

    Оптимізація швидкості завантаження сторінок

    Усім давно зрозуміло, що це є важливим чинником ранжування ресурсів. У системі управління є опція «Моніторинг продуктивності». Тут можна настроювати сервер належним чином. Обов'язково тестуйте швидкість із різними налаштуваннями бенчмарку! Це дасть уявлення про поведінку сайту в умовах високої відвідуваності та дозволить усунути проблеми.

    Оптимізація швидкості завантаження сторінок

    До речі, бажано використати спеціальні інструменти для роботи зі швидкістю сайту. Це кешування, технологія «Композитний сайт», оптимізація CSS та JS за допомогою їхнього об'єднання.

    Наприклад, для задіяння опції кешування потрібно перейти в модуль «Автокешування» та вибрати «Кероване кешування». Тоді кеш компонентів буде оновлюватися автоматично, якщо до бази даних додано зміни.

    Можливості додаткових модулів Бітрікс

    Можна не обмежуватись вбудованим СЕО-модулем. Ви можете підключити сторонні для розширення функціоналу. Але врахуйте, що часом такі модулі негативно впливають на роботу двигуна.

    Розглянемо їх детальніше.

    Модуль Ammina Optimizer

    Підійде всім, кому не вистачає стандартних можливостей оптимізації швидкості роботи вебресурсу. Модуль багато вміє:

    • стиснення картинок у форматі JPG;
    • додавання сервісу для перевірки швидкості відкривання сторінок;
    • завантаження картинок у режимі LazyLoad;
    • підтримка формату WebP.

    У результаті швидкість завантаження здатна збільшитись на 50% і навіть більше.

    Мобільні сторінки AMP

    Технологія використовується в пошуковій системі Google. У системі керування Бітрікс є модуль AMP Google, через який ви зможете готувати сторінки вебресурсу під цю технологію.

    Читайте також

    SEO-просування на Wix

    і насамкінець - бітрікс доповнення

    Підведемо підсумки

    1С Бітрікс – добре продумана для SEO система управління. По суті, ви одразу отримуєте безліч можливостей і гнучких налаштувань для просування. Причому версія не має особливого значення.

    Зазначимо, що розкрутка сайту на Бітрікс – процес непростий. Якщо немає досвіду, краще замовити таку послугу у спеціалістів. Помилки на будь-якому етапі можуть загальмувати процес просування і навіть відсунути його назад.

    У Вас залишились запитання?
    Наші експерти готові відповісти на них.
    Залишіть ваші контактні дані.
    Будемо раді обговорити ваш проект!
    Отримати консультацію
    Наш менеджер зв'яжеться з Вами найближчим часом
    категорії блогу
    Останні статті
    Вартість просування сайту у 2024 році
    Іванина Роман
    18 січня 2024
    Чи працює сьогодні масфолловінг у Instagram?
    Тихонюк Надія
    24 листопада 2023
    Просування медичних послуг
    Тихонюк Надія
    15 листопада 2023
    Стратегія просування інтернет-магазину
    Тихонюк Надія
    18 жовтня 2023
    Отримайте детальний прорахунок бюджету для ефективного просування вашого сайту